Kisvasúton a Börzsönyben

 

A börzsönyi kisvasúthálózat egykor majdnem 200 km hosszú volt. Mára csak néhány kisebb vonala maradt fenn, nagyjából 40 km, ezek is elszakadtak egymástól.

A börzsönyi kisvasúthálózat egyik vonala a Királyréti Erdei Vasút, mely a Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó-patak völgyében halad a Duna-parttól, Kismarostól Szokolya községen át Királyrétig, mely a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelye.

Megközelítés: Bp-ről az M2 autóúton a 47-es km szelvényig, majd a 12-es úton Kismarosig.

Szob-Márianosztra vasútvonalat 1912-ben építették abból a célbó, hogy a márianosztrai kőbányából kitermelt andezitet ezen a vonalon szállítsák, ugyanis a fűtőház és a kőzuzda Szobon működött.

Megközelítés: Bp-ről az M2 autóúton a 47-es km szelvényig, majd a 12-es úton Nagymaros-Szobig.

A Nagybörzsönyi Kisvasút egy különleges vonalvezetésű hegyivasút, Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala. Jelenleg 8 km hosszan kanyarog Nagybörzsönytől-Nagyirtásig, ám a folyamatban lévő fejlesztések elkészültével a Duna-parti Szobról indulva egyben a legnagyobb szintkülönbséget legyőző hazai vasútvonal is lesz.A különleges vonalvezetésű erdei vasút Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala, mely nyolc kilométer hosszan kanyarogNagybörzsönytől Nagyirtásig, és március 23-tól november elejéig közlekedik. A kisvasút nem éppen olcsó módja a vidékkel való ismerkedésnek, de nagy élmény.

Megközelítés: Bp-ről az M2 autóúton a 47-es km szelvényig, majd a 12-es úton Nagymaros-Szobig, ezt követően a 121-es úton Ipolydamásd-Letkés, Ipolytölgyes-Nagybörzösöny útvonlon közelíthető meg (Budapesttől 94 km-re)

A börzsönyi kisvasúthálózat további tagja az északabbra található Kemence településen találjuk. A festői szépségű kis faluból szintén indul a kisvasút Feketevölgyig csodálatos, vadregényes útvonalon. A kemencei kisvasút csak május és szeptember között, akkor is csak hétvégenként és ünnepnapokon.

Megközelítés: Bp-ről az M2 autóúton Parassapusztág, majd a 121-es úton Bernecebaráti-Kemence útvonlon közelíthető meg (Budapesttől 94 km-re)

 

Igénybevehető ajánlatok - Szob