Szondi György nyomában (Drégely vára)

 

DRÉGELYPALÁNK páratlan szépségű, festői környezetben fekvő, történelmi nevezetességű település. Természeti szépsége és történelmi nevezetessége miatt közkedvelt kirándulóhely. Történelmi múltja egészen a török időkig nyúlik vissza, abba az időbe, amikor a nemzet élet-halál harcát vívta a törökkel.

Megközelítés:

  • Autóval Budapest felől M2-n majd 2-es úton
  • Vonattal a váci vasútállomásról (www.elvira.hu )
  • Menetrendszerinti Volánbusz járattal 355Zebegény- Szob- Parassapuszta- Drégelypalánk vonalon (www.volanbusz.hu)

A településtől mintegy 4-5 kilométerre áll Drégely sziklavára. Drégelypalánkról zöldutas gyalogtúrák indíthatók a várhoz, a Hévíz-patak mellett az ,,Apródok Útján” tanösvény mentén.

Drégely sziklavárát a Hunt nembeli Demeter építette az elpusztuló honti vár helyett, egy 444 m magas vulkanikus kúpon. Albert király 1438-ban örök birtokként Palóczy György esztergomi érseknek adományozta. Várady Pál érsek a mohácsi vész után ide menekül. Ő nevezte ki a vár kapitányává Szondi Györgyöt. Ali budai pasa 1552. július 6-án több mint 12000 főnyi seregével kezdi meg a vár ostromát. Szondi és 146 főből álló serege a nagyerejű rohamnak megpróbált ellenállni, de rövid, öldöklő harc után a vár végül elesik. A sziklavár, amely napjainkban is épül, a hősi helytállásról és hazaszeretetről üzen a mának, az idelátogató turistáknak, a kései unokáknak.

Néhány éve folyik a vár régészeti feltárása, részbeni rekonstrukciója és állagvédelme. 2004-ben itt helyezték el Melocco Miklós hatalmas kőtömbbe vésett alkotását, amely a drégelyi csatát idézi.

Drégelyvár a nemzeti örökség része. 2012-től Történelmi Emlékhely.

A Szondi-hagyomány ápolásával, évente megrendezésre kerülő ünnepséggel adózunk a végvári hősök emlékének.

A Drégelypalánkra látogató megtekintheti az 1658-ban épült templom helyén, az 1792-ben újjáépített barokk stílusú templomot, amely a környék legszebb temploma. Itt őrzik Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét. 1762-ben emelték a község egyik legszebb műemlékét, a Szentháromság-szobrot. Szép színfoltja a falunak az 1857-ben épített barokk stílusú kápolna. A község központjában lévő Szondi parkban kapott helyet 1988-ban Kő Pál szobrászművész alkotása, a Szondi-szarkofág. Az idelátogató turista megtekintheti a Fő út 22. szám alatt található helytörténeti kiállítást, ahol a község múltjából és jelenéből kaphat érdekes tájékoztatót. A gazdag történelmi múlt emlékei mellett sok látnivalót kínál a táj szépsége, a természeti értékek sokasága. Az országhatár mentén kanyargó Ipoly ártere a Duna-Ipoly Nemzeti Park legszebb része. Élőhelye kiveszőben lévő fajoknak, növény- és állatvilágnak.

Szondi Kiállítóterem
2646 Drégelypalánk Fő út 22
Tel.: +36-30-514-0334
E-mail: pasztorildiko@gmail.com

 

Igénybevehető ajánlatok - Szob